Baka bröd! Idas favoritrecept med lågt GI - Delvis påhittat :)
Baka eget dinkelbröd! Här kommer ett recept på grovt bröd med dinkel som ger brödet lågt GI, fibrerberikar och är nyttigt.
Ingredienser
Tillagning
Dinkelvete är ett extra näringsrikt ursprungsvete som finns både i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffärer. Det är vanligt förekommande i Tyskland och odlas även en del i Sverige. Dinkel ger brödet en extra god och fyllig smak. Inger har skickat oss ett recept på ett lättbakat bröd. Mängden vetemjöl kan variera något beroende på vilken sorts flingor som används och hur länge de har dragit i degvätskan.
Ingredienser
5 dl | vatten, eller mjölk |
---|---|
6 dl | dinkelmjöl |
50 g | jäst |
0,5 dl | vatten |
2 msk | ljus sirap |
2 tsk | havssalt |
2 msk | olivolja |
5 dl | havregryn |
2 st | rivna äpplen |
2 dl | risettas muslimix |
Tillagning
Dinkelvete är ett extra näringsrikt ursprungsvete som finns både i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffärer. Det är vanligt förekommande i Tyskland och odlas även en del i Sverige. Dinkel ger brödet en extra god och fyllig smak. Inger har skickat oss ett recept på ett lättbakat bröd. Mängden vetemjöl kan variera något beroende på vilken sorts flingor som används och hur länge de har dragit i degvätskan.
1. Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
2. Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Riv och tillsätt äpple samt valfria produkter från risentas muslimix! Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.
RISENTAS MUSLIMIX finns på PA´s och här kan du välja t.ex.
Svarta Sesamfrön Svarta sesamfrön är ett nöje både att äta och se på med sitt vackra dekorativa svarta skal. Ger hälsosamma fleromättade fetter och proteiner
Solroskärnor
Solroskärnor är skalade frön från solrosen som är fyllda med klassisk smak av sommar och sol. Rika på nyttiga fettsyror och mineraler.

Krossade linfrön
Krossade linfrön ger din musliblandning en extra god krispighet. Innehåller nyttiga näringsämnen och gör magen glad och harmonisk. De innehåller dessutom mycket järn.
Maxdos: 1-2 msk/dag
Quinoaflingor *
Quinoaflingor är mjuka flingor för en god och näringsrik måltid som ger dig energi att hålla tempot uppe. Rika på mineraler och proteiner
2. Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Riv och tillsätt äpple samt valfria produkter från risentas muslimix! Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.
RISENTAS MUSLIMIX finns på PA´s och här kan du välja t.ex.
Svarta Sesamfrön Svarta sesamfrön är ett nöje både att äta och se på med sitt vackra dekorativa svarta skal. Ger hälsosamma fleromättade fetter och proteiner
Solroskärnor
Solroskärnor är skalade frön från solrosen som är fyllda med klassisk smak av sommar och sol. Rika på nyttiga fettsyror och mineraler.

Krossade linfrön
Krossade linfrön ger din musliblandning en extra god krispighet. Innehåller nyttiga näringsämnen och gör magen glad och harmonisk. De innehåller dessutom mycket järn.
Maxdos: 1-2 msk/dag
Quinoaflingor *
Quinoaflingor är mjuka flingor för en god och näringsrik måltid som ger dig energi att hålla tempot uppe. Rika på mineraler och proteiner
Kommentarer
Postat av: Davidl
Dinkelflingor är inte med i receptet däremot havregryn, är det dom som skall blötläggas eller vad?
Postat av: Ida
Hej David! Dinkelflingor / mjöl är med under ingredienser. Jag brukar välja dinkelmjöl och strunta i att blötlägga för att få brödet klart på samma dag:)
Havregryn behöver inte blötläggas.
Lycka till!
Trackback